Podcast

De Strateeg: "Je gezondheid, of je rechten?", met Paul Verhagen

March 29th 2020 - 08:52

Ons leven staat volledig op zijn kop sinds we te maken hebben met het coronavirus. Grote zorgen hebben we over de zorg, onze gezondheid en de economie, die totaal op slot is gegaan. Maar wat betekent het op de lange termijn? Zorgt deze crisis ervoor dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn, als hij korte tijd terug nog was? Dat bespreekt Paul van Liempt in aflevering 3 van De Strateeg. Te gast is data scientist Paul Verhagen.

In deze aflevering kijken we naar landen waar het normale leven al snel weer doorging, nadat het virus er toesloeg. Landen als Singapore, Zuid-Korea en China, waar het coronavirus nota bene ontstond. Met radicale en ingrijpende maatregelen hebben deze landen de verspreiding van het virus, in ieder geval voorlopig, de kop in weten te drukken. En dat kan op bewondering rekenen in het Westen, ook van Nederlandse politici.

Maar de gebruikte methoden, daar moeten wij normaal gesproken in een liberale democratie niet veel van hebben. Er zijn grote zorgen over privacy en het schenden van andere grondrechten. Zijn we bereid dat overboord te zetten, om een crisis als deze goed door te komen? En stoppen we er daarna weer mee, of wordt het genormaliseerd en ook ingezet om andere zaken in de samenleving te regelen. Is het ook mogelijk om het in te passen in onze eigen democratische waarden en normen.

De gast in deze aflevering, Paul Verhagen, heeft hier al uitgebreid over nagedacht. Hij is data scientist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en schreef een rapport waarin deze dilemma's worden geanalyseerd. 

Over deze podcast:

Podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken bij BNR, abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen, of luister via de BNR App, SpotifyApple Podcasts of je eigen podcastapp.

Luister aflevering 1 hier terug: “Ethisch zijn, of blijven leven?

Luister aflevering 2 hier terug: “Oorlog in de toekomst, doet de mens nog mee?

Paul Verhagen is a data scientist at HCSS, and holds a Master’s degree in Environment and Resource Management from the Vrije Universiteit Amsterdam. He obtained his Bachelor’s degree at Amsterdam University College majoring in theoretical physics and philosophy. Paul has attended exchange programs in Beijing, Hong Kong and Shanghai. Prior to joining HCSS, Paul interned at the Dutch Ministry of Foreign Affairs where he worked on global cyber capacity.