Podcast

De Strateeg: “Een Crisis in een Crisis”, met Lucia van Geuns

April 12th 2020 - 08:57
De Strateeg

Door het coronavirus gaat het zeer slecht met de energiesector, en het conflict tussen oliemachten Saoedi-Arabië en Rusland heeft gezorgd voor een halvering van de olieprijs. De OPEC-landen en Rusland zijn overeengekomen om minder olie op te gaan pompen, maar het is maar de vraag of dat genoeg is.

Het lijkt voor een Nederlander allemaal een ver-van-mijn-bedshow, maar dat is het allesbehalve. Deze crisis is namelijk wel degelijk van invloed op onze levens. In De Strateeg vertellen HCSS energie-expert Lucia van Geuns en financieel analist Anna Grebensjikova hierover. Ook bespreekt Paul van Liempt met hen de wortels van dit conflict en hoe de betrokken landen dit inzetten om hun geopolitieke doelen te bereiken.

De coronacrisis beheerst ons dagelijks leven, iedereen heeft ermee te maken. Wat we niet elke dag aan den lijve ondervinden, is dat er ook iets gaande is wat door het coronavirus in gang is gezet: een oliecrisis van een orde van grootte waar analisten van schrikken. Intussen is hierover ook een machtsspel bezig, tussen de grote wereldmachten. Je zult misschien denken: wat maakt mij dat uit, in een tijd waarin ik zelf niet eens meer naar een restaurant kan en thuis zit te werken? Toch is er alle reden om je er druk om te maken. Waarom? Dat hoor je in deze aflevering van De Strateeg.

Over deze podcast:

Podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken bij BNR, abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen, of luister via de BNR App, SpotifyApple Podcasts of je eigen podcastapp.

Host: Paul van Liempt | Redactie: Diederik de Groot

Luister aflevering 1 hier terug: “Ethisch zijn, of blijven leven?

Luister aflevering 2 hier terug: “Oorlog in de toekomst, doet de mens nog mee?

Luister aflevering 3 hier terug: “Je gezondheid, of je rechten?”

Lucia van Geuns is an experienced energy professional who held research positions at the Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO) and the Clingendael International Energy Programme (CIEP) after a career with Royal Dutch Shell (1980- 2002). She has a background in geoscience, petroleum engineering, economics & planning. Her research focuses on international energy market developments, energy transition issues and climate change policies. In her present role, she is a frequent speaker on (international) energy markets for various public and private stakeholders.