HCSS in the media

BNR’s De Technoloog: Patrick Bolder over Trump’s Space Force en militair gebruik van de ruimte

March 19th 2020 - 14:01

Star Wars in het echt? Strategisch analist Patrick Bolder was te gast bij De Technoloog op BNR Nieuwsradio, waar hij in gesprek ging met Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg over het militair gebruik van de ruimte.

Het was een vrij achteloze opmerking van president Trump in een speech vorig jaar: naast onderdelen als luchtmacht, marine en landmacht moesten de VS ook een ruimte macht hebben, een Space Force. Inmiddels is die er en in februari is in het Congres een budget aangevraagd van 15 miljard dollar.

Luitenant-kolonel Patrick Bolder, verbonden aan The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) vertelt in De Technoloog dat het militair gebruik van de ruimte onvermijdelijk is (want een andere mogendheid doet het wel en dan sta je op achterstand), dat er naast bekende aspecten als spionagesatellieten en het gps-systeem ook nieuwe manifestaties zijn zoals satellieten die elkaar stalken en gebruik van lasers om elkaars satellieten te verblinden. Satelieten kapotschieten is not done omdat je dan met de brokstukken de hele ruimte onbruikbaar maakt.

Verder biedt militaire ruimtetechnologie kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven en daarmee aan Defensie om als 'launching customer' Nederlandse bedrijven op de kaart te zetten. Laserstralen voor datacommunicatie zijn daar een voorbeeld van.

Luister de aflevering van De Technoloog hier terug.

Patrick Bolder is an officer in the Royal Netherlands Air Force. Since January 2019 he is seconded to The Hague Centre for Strategic Studies. His expertise lies in all Defence matters, with a focus on Military Space, Unmanned systems, European Defence issues and Nuclear Policy.