Event

Paneldiscussie “Robotisering bij de Nederlandse Landmacht”

Event starts
Event ends

Event location
YouTube
Paneldiscussie Robotica en Autonome Systemen

Het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) organiseert op 10 maart 2021 van 15.00-17.00 een paneldiscussie over het fenomeen Robotic and Autonomous Systems (RAS) en het gebruik daarvan door de Nederlandse krijgsmacht en, meer specifiek, de Landmacht. Doel van de paneldiscussie is om van gedachten te wisselen, inzichten te horen, zorgen te uiten of juist de ontwikkeling te bevorderen en inzet te stimuleren en te vernemen wat Nederlandse parlementaire vertegenwoordigers vinden van het fenomeen RAS.

Programma:

  • Welkom door de Michel Rademaker, plv. Directeur HCSS en Projectleider RAS
  • Introductie door C-CLAS LGen. Martin Wijnen
  • Vertoning van de documentaire “Robotisering bij de Nederlandse Landmacht”
  • Paneldiscussie met parlementariërs Sven Koopmans (VVD) en Bram van Ojik (GroenLinks) o.l.v. BNR-journalist en presentator Paul van Liempt

HCSS heeft in samenwerking met de Landmacht een documentaire laten ontwikkelen die het fenomeen Robotic and Autonomous Systems toelicht, de wijze waarop de Landmacht daarmee experimenteert, wat in de praktijk toepassingen (kunnen) zijn, de dilemma’s en ethische vraagstukken die spelen etc. Hiermee wordt tevens bijgedragen aan een genuanceerd en gewogen beeld over de ontwikkelingen en de inzet van RAS binnen de Landmacht.

Deze documentaire vormt onderdeel van een door HCSS geleid tweejarig project waarin veel meer activiteiten hebben plaatsgevonden. Zo zijn er HCSS-rapporten van de verschillende onderzoeken gepubliceerd (oa. over Operationele inzet, Ethische vraagstukken, Proliferatie en Kortcyclisch innoveren en Implementatie) en er zijn meerdere expertsessies gehouden, een vijftal Podcasts geproduceerd en in samenwerking met BNR De Strateeg uitgezonden, en er zijn tal van nationale en internationale stakeholders van binnen en van buiten defensie in verschillende vormen betrokken geweest.

De paneldiscussie wordt voorafgegaan door de vertoning van de documentaire, en zal via een livestream te volgen zijn. De documentaire is ook beschikbaar via YouTube en andere kanalen.

Link naar de livestream: klik op het filmpje hieronder om een herinnering in te stellen.