HCSS in the media

Rob de Wijk bij EenVandaag: "Zorg dat Europa een gelijkwaardige partner wordt van VS"

November 11th 2020 - 09:17

Het tijdperk Trump was schadelijk voor de band tussen de VS en de EU. Maar wie denkt dat Europa met Biden zijn beschermende grote broer Amerika weer terug heeft, komt bedrogen uit. Daarvoor is de wereld in 4 jaar te veel veranderd, volgens Rob de Wijk.

De wereld is te veel veranderd

Volgens directeur Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, liggen de punten van D66 voor de hand en zal Biden die in belangrijke mate goedkeuren. "Maar dat wil nog niet zeggen dat we daarmee de spreekwoordelijke oorlog hebben gewonnen."

De Wijk denkt namelijk dat de wereld daarvoor al te veel is veranderd. "China is opgekomen en Amerika is verzwakt. Biden heeft keer op keer gezegd dat hij van de strijd tegen China prioriteit nummer 1 gaat maken."

NAVO nieuw leven inblazen

Biden zal de banden met Europa wel weer aanhalen, maar daar zal hij ook iets voor terugvragen. Neem bijvoorbeeld de NAVO. Trump ondermijnde deze militaire samenwerking en zocht de confrontatie met Europese leiders waarvan hij vond dat ze niet genoeg bijdroegen. Ook Biden zal van EU-leiders vragen om meer te gaan doen om de eigen veiligheid te waarborgen.

Volgens De Wijk was Joe Biden als vicepresident de man achter de draai van de VS naar Azië. "Dat was in 2011. Toen werd er gezegd: dit gaat ten koste van de NAVO. En dat was ook zo. Biden zal ten opzichte van Trump wel weer proberen de NAVO nieuw leven in te blazen, maar hij zal bijvoorbeeld tegelijkertijd vragen: steun mij in de Zuid-Chinese zee." Hier ruziën de VS en China over de vraag wie er recht heeft op de grondstoffen die het gebied rijk is.

Europa moet eigen broek ophouden

De toon zal onder Biden absoluut anders worden dan onder Trump. Vreemde situaties zoals de keer dat Trump weigerde de hand van de Duitse bondskanselier Angela Merkel te schudden bij een bezoek aan het Witte Huis, zullen we niet snel weer zien. Maar met 4 jaar Trump is er duidelijk iets veranderd en het resultaat daarvan is dat de EU nu daadwerkelijk op eigen benen zal moeten staan. De Wijk: "Ik zou zeggen tegen minister Blok: laat je niet verleiden tot denken dat het allemaal weer wordt zoals vroeger. Zorg ervoor dat Europa een gelijkwaardige partner wordt van de VS."

Dit artikel is geschreven door Rianne van der Linden en verscheen oorspronkelijk op de website van EenVandaag. 

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.