News

HCSS verwelkomt Ronald Prins als strategic advisor Cyber Security

December 4th 2017 - 14:12

Ronald Prins, voormalig directeur en oprichter van Fox IT, heeft zich als strategic advisor Cyber Security verbonden aan HCSS. Hiermee versterkt hij de politieke, economische, technologische en veiligheidsaspecten van het onderzoek dat HCSS sinds 2009 naar Cyberspace heeft gedaan. Hij ondersteunt daarmee de ontwikkeling van HCSS naar een toponderzoekinstituut op het terrein van cybersecurity.

HCSS heeft bijgedragen aan de opzet van nationale cybersecurity strategieën, de stimulering van normen voor statelijk gedrag (zoals het beschermen van de publieke kern van het internet), het bepalen van nut en noodzaak van cybercapaciteiten (van de bescherming tegen spionage tot de bijdrage aan veiligheid) en de gevolgen van de voortgang van specifieke fenomenen (zoals kunstmatige intelligentie, big data) die in cyberspace een rol spelen. Ook worden vanuit open source data analyses  inzichten gegenereerd over de weerbaarheid van landen tegen cyber criminaliteit. Daarnaast voert HCSS samen met het East West Institute (EWI) sinds 2016 het secretariaat van de Global Commission on the Stability of Cyberspace

Tot december 2017 was Ronald Prins directeur van FOX IT, dat hij samen met Menno van der Marel in 1999 oprichtte. Als wetenschappelijk onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kreeg hij erkenning voor het breken van codes op cryptografische veiligheidssystemen in onderzoek naar criminele activiteiten. Ook leverde hij bijdragen aan nieuwe methoden en optimale werkwijzen voor het verkrijgen van digitale informatie in strafrechtelijke onderzoeken. Ronald studeerde toegepaste wiskunde en specialiseerde zich in cryptografie aan de Technische Universiteit Delft.